header image
 

Lettermuur

De lettermuur zet ik met name in voor mijn lessen woordenschat.
Een keer in de week, op een vaste dag, hang ik bij de lettermuur een nieuwe letter op. Naast de kaartjes van Veilig Leren Lezen hang ik er kaartjes in met plaatjes bij die ik heb gevonden in de krant, tijdschriften of reclamefolders. Dit kunnen plaatjes zijn, die ook voorkomen op de woordclusters. Op het kaartje dat ik zelf heb gemaakt, schrijf ik bij welke letter het kaartje hoort en schrijf ik het woord er bij. De kaartjes bewaar ik bij elkaar, zodat ze volgende schooljaren weer gebruikt kunnen worden. Bij het aanbieden van de letter en woorden, lees ik ook vaak voor uit het boekje “Kijk mijn letter” van A. Keuper-Makkink.
kijk mijn letter

– Leren van en met elkaar is heel belangrijk. Daarom laat ik vaak de leerlingen in een binnen- en buitenkring met elkaar nieuwe woorden bedenken voor de lettermuur. Na een paar minuten bespreken we dan wat de leerlingen hebben gevonden.
– Een andere opdracht is om zinnen te maken met de woorden van de lettermuur. De zinnen van de leerlingen herhaal ik altijd, zodat iedereen het woord van de lettermuur nogmaals hoort.
De lidwoorden bij de woorden zeggen doe ik sinds kort volgens de VOOR KOOR ZELF methode. Zo horen de leerlingen goed welk lidwoord er bij het betreffende woord hoort. De eventuele werkwoorden hang ik onderaan, omdat daar geen lidwoord bij hoort.

Het fotoalbum met voorbeelden van lettermuren kun je hier bekijken.

Leave a Reply

Allowed XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>